Popular Posts

Wednesday, November 5, 2008

cara memprogam minda anda....

hipnosis.

satu bidang yang ada pakar nya yang tersendiri....

tapi kita x perlu jadi pakar dalam bidang hipnosis untuk mendapatkan manfaatnya...

pernah aku baca dalam satu buku..yang mengajar menggunakan perkataan untuk memprogam minda..

dan aku sudah melatih diri aku selama 4 hingga 5 tahun untuk tidak menerima ayat2 negative dari luar atau dari dalam..atas nama 'memprogam minda' sendiri...

ayat2 negative patut di buang terus dari minda kita dan digantikan dengan ayat2 positive,,

contoh ayat negative :

aku/engkau bodoh

aku/engkau hodoh

aku/engkau lemah

aku/engkau miskin

aku/engkau hina

aku/engkau jahat

dan len2 lah...bila terlintas ja perkataan2 itu samada dari luar atau dalam, secara otomatik aku merasa tidak senang dan mengeluarkan ayat sebaliknya...

aku/engkau pandai
aku/engkau tampan
aku/engkau kuat
aku/engkau mulia
aku/engkau baik

haruslah difahami..ayat2 ini tidak perlu disebut secara kuat...kerana ayat2 ini bukan untuk memuji diri, tetapi untuk memprogam minda...

anda boleh fahami ia sebagai doa2....apakah hukumnya berdoa untuk kebaikan..sudah tentu diharuskan malah digalakkan...

jadi setiap kali ayat2 negative melintas di minda.....gantikannya dengan ayat2 positif...dan semoga doa2 kita menjadi kenyataan...atau sekurang2nya ini tandanya kita berusaha sehingga tiba masa ajal...jangan sesekali berputus asa dalam berusaha dan menjadi lebih baik..hamba Allah adalah orang2 yang berusaha menjadi lebih baik...bukan orang2 yang berhenti berusaha dan suka berada dalam comfort zone dan jaminan dunia...


................

cara snang nak memprogam minda adalah dengan memasukkan ayat2 motivasi yang positive di dalam kegiatan seharian...

contohnya,,,dah tentu hari2 kita berjalan...so setiap kali berjalan, mula ulang ayat2 positif dalam minda yang berkaitan dengan kegiatan berjalan contohnya:

aku melangkah kearah kejayaan...

dan lain2...

kalau kita selalu menulis, boleh ja ulang ayat positif di bawah:

aku menulis masa depanku yang berjaya..

kalau kita selal mengangkat besi untuk kekuatan, ulang je ayat:

aku mengangkat besi yang dan diriku semakin kuat dengan setiap ulangan

so....use your own creativity, untuk mencipta ayat2 yang sesuai untuk setiap kegiatan anda yang berulang,,,yang dilakukan seharian...

dan ulang ayat2 itu setiap kali anda mengulang gerakan anda,,,anda telah memprogam minda anda supaya diri anda menjadi semakin baik dan hebat...ingatlah usaha anda inilah yang dipanggil doa...dan yakinlah Allah akan memakbulkan doa anda...

cuba praktikkan ayat2 itu sehingga ayat2 itu menjadi satu perkara yang automatik di dalam kehidupan anda...

p.s: sebenarnya,,,teknik pengulangan ayat ini lah yang digunakan untuk kita zikrullah,,,bila zikrullah sudah biasa di mulut, ia akan masuk kedalam hati, bila dah masuk kedalam hati, ia akan masuk lebih dalam lagi...dan akan sebati dalam diri...kita gunakan konsep yang sama untuk menguatkan diri...sebagaimana zikrullah menjadikan kita semakin kuat iman, dan semakin luas pandangan mata hati kita akan ketuhanan Allah,,,sebegitulah ayat2 motivasi yang diulang akan menambakan kebaikan ke dalam diri kita,,,

3 comments:

jah said...

baiklah jika begitu...
nak wat ayat motivasi gak la..
"dari jah cun"..hehe..motivasi diri sendiri..kihkih

iBNu iSMAil Al-SalaM said...

pergghh,,,boleh2..doa tu,,

CtS said...

thanx for da knowledge

Masukkan Email disini, supaya anda dapat UPDATE!!!:

Delivered by FeedBurner

Custom Search