Popular Posts

Thursday, November 28, 2013

Teknik Cari Pekerjaan Selepas Keluar Universiti, atau Kolej atau mana2 ajelah....





Ini salah satu teknik…kalau anda x ikut teknik ini, bermakna anda kurang berusaha dalam mencari pekerjaan…sebab zaman sekarang syarikat2 swasta sibuk nak buat kerja pilih pekerja...memang sibuk, so kebanyakannya akan guna ejen2 carian pekerjaan,,,,,, so aku nak bg anda sedikit teknik untuk cari kerja ..

Apa tekniknya?

GUNA INTERNET!!!!!

1. Web pertama yang patut anda sign up, submit SURAT PERMOHONAN BEKERJA dan RESUME ialah… http://www.jobsmalaysia.gov.my kerana ia adalah portal untuk anda apply pekerjaan sebagai penjawat awam….iaitu kuli kepada masyarakat, atau lebih lembut, berkhidmat untuk masyarakat (bukan khidmat untuk parti politik, ingat Allah yang bagi rezeki...bukan mana2 parti politik)

Selalunya memang lambat jabatan kerajaan nak panggil ke interview, perlukan kesabaran,,,oke!

Kadang2 setahun, kadang2 2 tahun, kadang2 3 tahun,,,dan seterusnya…so bersabarlah…


2. Yang kedua agensi2 mencari pekerjaan online,untuk syarikat2 swasta.... sini anda signup dan hantar resume dan surat permohonan kerja , memilih criteria pekerjaan yang anda mahu, kemudian laman web akan bagi anda pilihan syarikat2 untuk di apply…kemudian apply la di situ…jika ada rezeki anda akan dipanggil untuk interview….contoh agensi2 cari pekerjaan online ialah seperti, iklan anda nampak sebelum artikel ni...tengok la kat iklan tu...aku rasa ada iklan syarikat untuk cari pekerjaan guna internet, absolutly free, so signup itu dulu dan submit resume anda


ha tengok la iklan tu...atas artikel ni....





xde ke?..kalau xde...





..... syarikat2 lain adalah seperti berikut...:

A.      Paling terkenal.. www.jobstreet.com
B.      www.jobsdb.com
C.      www.jenjobs.com
D.      www.mystarjob.com
E.       www.jobscentral.com
F.       www.malaysia.recruit.net

PS: selalunya anda kena bayar sikit, supaya permohonan anda mendapat keistimewaan (priority) untuk dipilih syarikat2 yang mencari pekerja..so bayar la sket…x mahal.



3. Buka laman web kerajaan seperti www.spa.gov.my untuk apply jawatan2 kerajaan yang selalu juga diiklankan di situ…contoh lain kalau nak jadi pendidik…sila selalu jenguk2 laman web… www.moe.gov.my dan www.mohe.gov.my... Manatau ada rezeki jadik cikgu…


Adakah anda telah signup dan hantar SURAT PERMOHONAN KERJA dan RESUME di lamanweb2 di atas?????

Dah buat belum? Dah buat belum? Dah buat belum?

Macam belum je.,,macam belum je….macam belum je…..



Jadi adik2 anak2 sekelian sila berusaha…

insyaAllah ada rezeki… dengan usaha anda ini…

p.s: resume mau mantap….sila belajar buat resume yang mantap!!!! Chaiyo!!!

1 comment:

Hafiz Tahir said...

mcm boleh je
mcm boleh je
mcm boleh je

Masukkan Email disini, supaya anda dapat UPDATE!!!:

Delivered by FeedBurner

Custom Search