Popular Posts

Monday, May 10, 2010

‘Seeing is believing’ depends on whether ur blind or not…

Bak kata2 orang putey,,,,seeing is believing,,,'melihat itu mempercayai' apabila kita translate dalam bahasa MELAYU..bahkan ramai manusia yang guna konsep ni dalam kehidupan,,'bila Nampak,,,maka baru aku percaya',,,tu kata depa…

Tapi masalahnya….anda itu 'nampak' atau tidak,,,mana tahu anda buta..

Buta mata?....buta telinga?...buta hidung?...buta kulit?....buta lidah?....paling teruk,,,jika anda buta hati,,,,(buta perut pun ada, haha)

Jangn pandang diri tinggi sangat,,,bila tuhan nak butakan kita..nak tuli kan kita,,,maka siapa yang boleh halang?

Allah Maha Pengasih Maha Penyayang…so jangan takut,,,malah berharap pada tuhan,,,supaya kita 'nampak' dengan sejelas2nya,,,

Tapi bila 'seeing is believing' yang dicanang2kan sesetengah orang,,,maka,,,Tanya dia…'engkau buta ke x?'

…………………

Bila manusia melihat…x semestinya dia Nampak,,

Jika pemikirannya itu berpaksikan dirinya sendiri,,,berpaksikan hawa nafsu dan kepentingan dirinya sahaja….maka apa yang dia Nampak hanyalah memori dirinya yang lalu…

Apa yang dia Nampak hanya pemikiran,,,dan kefahaman dirinya yang lalu,,,ilmunya yang lalu,,,dan segala2nya yang lalu2 belaka,,,

Dia akan takut akan perkara baru..pemikiran baru…kefahaman baru..tabiat baru,,,dunia baru,,dan sering berkata..

'aku memang x tahu, x faham, x pandai, memang macamni, memang malas, memang lemah sikit, memang xda masa, memang hampeh, memang xda duit, memang dan segalanya2 yang memang'

Memang…memang itu memori silam,,dan manusia boleh mengubah segalanya,,,

Ingat firman Allah

'aku x kan mengubah nasib sesuatu kaum itu, sehinggalah mereka berubah terlebih dahulu'


Jadi manusia..ada beberapa jenis,,,takut RISIKO..stail 'seeing is believing'

Atau jenis x takut apa2 kecuali Allah Yang Maha Menjamin 'I can see what ever I want to believe in',,,,,(sungguh bila sampai satu tahap keimanan, maka sampai tahap kewalian)

……..

Tapi bila mata hatinya buka…maka mindanya juga buka,,,maka segala ilmu2 akan mencurah masuk ke dalam dirinya,,,

Bila ilmu itu masuk…maka masuk bersama reality,,,kerana hakikatnya..bila ada ilmu…maka faham..bila faham..maka 'nampak'…

Bila kita membayangkan sesuatu,,,sesuatu itu mula wujud kea lam nyata= bila kita 'nampak' sesuatu,,,melalui mata fizikal, mata hati, mata deria2 yang lain…juga mata minda,,,bila kita 'nampak' maka itulah yang ada dan wujud..

Jadi apa yang anda 'nampak' sekarang???

Adakah kelemahan atau kekuatan?

Adakah kekurangan atau kelebihan?

Adakah kesakitan atau kenikmatan?

Adakah ketakutan atau kberanian?

Adakah kebencian atau kasih?

ANDA PILIH, APA YANG ANDA MAHU NAMPAK DAN PERCAYA

Memang segalanya2 dalam kekuasaan tuhan,,,tapi tidakkah anda Nampak..anda bebas dalam kekuasaanNya,,,Bebas membuat pilihan,,,

So..you choose….you choose…

Seeing is believing,,,only when ur not blind,,,

So open ur eyes,,,,choose to open ur eyes,.

Because…u choose what u want to believe in..and what u believe in will come true(not exactly 'will come' it already is,,,what u believe in is what u see,,,what u see is the reality………………..for u)

Salam…

3 comments:

cerita-gadis-ini said...

salam...saya farhana.dr shah alam.thanks a lot sbb blog sgt membantu sy utk mghadiri temuduga jwtn DH41 21hb ni...n klu xkeberatan bole bg emel x??sy ada beberapa soklan yg perlu di tnya memandangkan encik byk pengalaman..terima kasih

cerita-gadis-ini said...
This comment has been removed by the author.
iBNu iSMAil Al-SalaM said...

antares@inbox.com

Masukkan Email disini, supaya anda dapat UPDATE!!!:

Delivered by FeedBurner

Custom Search