Popular Posts

Sunday, November 22, 2009

ikut cakap aku....1

salam....sekarang aku nak mula bab 'ikut cakap aku' dimana aku nak menceritakan isi sebuah buku tentang bagaimana cara menghasut orang lain...samada untuk keburukan atau kebaikan..

so post pertama ni,,,aku bagi korang pendahuluan...

perkara pertama untuk anda menjadi Master Persuader, adalah dengan anda mengaplikasikan OBT iaitu oucome based thinking...

OBT ialah dimana anda 'melihat' kehadapan, akan keputusan2 yang bakal berlaku setelah sesuatu proses.

contoh: anda nak jual air tebu kepada 1000 orang pada hari ini....di dalam kepala hotak anda...wajib untuk anda menggambarkan keadaan dimana orang berpusus2 ke gerai tebu anda...gambarkan didalam tv mental anda...dan bayangkan minimum 1000 orang membeli air....tebu..anda,,,

contoh lain fikir sendiri...

tetapi OBT ni di dalam anda mengaplikasikannya untuk mendapatkan apa yang anda mahu semasa anda MEMBINCANGKANNYA dengan pihak yang anda mahu mereka ikut cakap anda... ada beberapa rukunnya iaitu:

1. apakah keputusan yang anda mahu daripada proses perbincangan ini?
2. apakah keputusan yang pihak lain mahu daripada proses perbincangan ini?
3. apakah kerugian maksimum yang anda sanggup terima?
4. apakah masalah2 yang boleh membantutkan pihak lain menerima cakap/keinginan anda?
5. sediakan penyelesaian bagi masalah2 yang anda dapat bayangkan...
6. macamana nak capai persetujuan

inilah dia OBT...ada 6 rukun

ok..aku bgi hangpa contoh...ada sorang salesman nak jual keta Corolla seg pada sorang encik

1. apakah salesman nak?

nak jual seg dan dapat maksimum komisyen

2. apakah encik nak?

nak beli kete seg tapi takut sebab kereta second...takut banyak masalah

3. apakah kerugian maksimum salesman sanggup terima?

Buang masa layan orang yang x mau beli keta, dan komisyen kurang sebabnyak rm 100.

4. apakah masalah2 yang mungkin timbul?

encik tu xmau beli sebab takut keta second..

5. apakah penyelesaiaan bagi perkara 4?

hilangkan rasa takut,,,dalam hati encik

6. macamana nak capai persetujuan??

salesman akan bawa keta seg g jumpa mekanik untuk wat servis dulu, bolehjuga turunkan harga setakat komisyennya x kena potong banyak..boleh juga ...bagitau fakta tentang toyota yang sememangnya x banyak masalah , senang diperbaiki, banyak sparepart..dan sebagainya...

contoh lain???

fikir sendiri,,,

tapi ini adalah step untuk mengaplikasikan obt...

boleh dipraktikkan sepanjang kehidupan...lama2 jadi natural macam bernafas..

nanti aku sambung dengan Undang2 Menghasut Orang...

salam

1 comment:

ijad said...

usaha tangga kejayaan...

Masukkan Email disini, supaya anda dapat UPDATE!!!:

Delivered by FeedBurner

Custom Search