Popular Posts

Thursday, May 5, 2011

Mengapa perlu beristeri??? Apakah sifat2 yang patut ada pada seorang isteri?? mengikut Imam Al Ghazali dalam kitab Kimiya Assa'adah....

Buat sahabat2 bujangku, dan mungkin suami2 dan isteri2 untuk dijadikan rujukan...Kenapa perlu beristeri, dan apa sifat2 yang patut ada pada seorang isteri?? mengikut Imam Al Ghazali dalam kitab kimia Kebahagiaan (Kimiya As Sa'adah)


Duduk bersama dan bersikap baik dengan Isteri adalah satu perbuatan yang akan memberikan rasa tenang kepada pemikiran, setelah asyik mengerjakan tugas2x keagamaan.

Nabi SAW sendiri ketika merasakan beban turunnya wahyu menekan terlalu berat atasnya, ia menyentuh isterinya Aishah dan berkata "Berbicaralah padaku wahai 'Aishah, berbicaralah padaku"

Nabi SAW bersabda "Saya mencintai 3 hal di dunia ini: wewangian, wanita dan penyegaran kembali dengan shalat"

Umar pernah bertanya pada nabi tentang perkara2x yang paling penting untuk dicari di dunia ini Nabi SAW menjawab "Lidah yang selalu berzikir kpada Allah, hati yang penuh rasa syukur dan isteri yang amanah"

Nabi SAW bersabda "Memberi nafkah kepada isteri lebiih penting daripada memberi sedekah"Sifat2 yang mesti dicari dalam diri seorang isteri mengikut Imam Al-Ghazali dalam kitab Kimia Kebahagiaan:


Pertama: Kesucian akhlak, Nabi SAW bersabda "Orang yang mencari istri demi keCANTIKan atau keKAYAannya, akan hilang keduanya"

Kedua: Tabiat yang baik, tabiat yang buruk seperti tidak berterima kasih, suka mengunjing atau angkuh, membuat hidup satu beban,dan merupakan halangan besar untukmenjalin kehidupan bertakwa.

Ketiga:
Kecantikan, sumber timbul cinta dan kasih sayang.Nabi Saw bersabda "wanita2x dari suku ini dan itu memiliki cacat di mata2x mereka.Seseorang yang ingin mengahwini seseorang di antara mereka mesti melihatnya dahulu"

Keempat:
Besarnya mahar(mas kahwin+ wang hantaran) mestilah sederhana, Nabi SAW bersabda"Wanita yang paling baik untuk diperisteri,adalah yang maharnya kecil dan nilai kecantikannya besar"

sifat2 lain:

asal dari keturunan yang baik2x,belum kahwin (dara), tidak terlalu dekat dalam hubungan kekeluargaan dengan suaminya.

Moga mendapat kebaikan...

Selamat Bernikah Kahwin...;)

No comments:

Masukkan Email disini, supaya anda dapat UPDATE!!!:

Delivered by FeedBurner

Custom Search